Advies over medicijnen


Medicijnen in de vorm van pillen, poeders, capsules, injecties, zalf, crèmes en pleisters worden voorgeschreven door een arts of verloskundige. Gebruik je medicijnen of middelen die niet door een arts of verloskundige zijn voorgeschreven, dan spreken we van zelfmedicatie. Bij kinderwens en tijdens de zwangerschap moet je altijd zorgvuldig zijn. Zo kunnen bepaalde crèmes een schadelijke dosis vitamine A of hormonen bevatten.

Gebruik daarom alleen preparaten die voorgeschreven zijn, en vertel de arts (ook de tandarts) dat je graag zwanger wilt worden of zwanger bent. Dit is van belang omdat sommige stoffen al vroeg in de zwangerschap invloed hebben op de ontwikkeling van je kind. Het is ook nuttig om bij de apotheek melding te maken van je zwangerschap(swens).

Bij pijnklachten kun je uitsluitend paracetamol zonder gevaar gebruiken, mits je dit volgens de voorschriften doet. Heb je andere pijnstilling nodig, overleg dan altijd met je huisarts.

Als de (tand)arts het noodzakelijk vindt of adviseert om verdoving te gebruiken, bestaat hier tijdens de zwangerschap geen bezwaar tegen. Vertel de (tand)arts wel dat je zwanger bent.

 

terug naar welkomstpagina  | © Grix67 Artwork 2008 |  contact met webmaster